Vurdere du å selge boligen din selv? Om man tenker på å gjøre det selv, er det en rekke ting man må tenker over. I Norge i dag kan ikke bare selge en bolig sånn uten videre. Det er en lang rekke lover og regler man må forholde seg til. Klart man kan spare betydelige beløp ved å ikke bruke en eiendomsmegler, men man kan fort ende opp med å tape mer enn man sparer, dersom man ikke gjør ting i henhold til alle lover og regler.

Samle inn alle opplysninger om din bolig

Første regel for alle som skal selge bolig, bruk god tid på å sette det inn i hva som forventes av deg som selger av bolig. Som selger av bolig i Norge er du pliktig til å legge fram alle opplysninger om boligen som kan være av betydning for den nye eieren. Opplysninger fra eiendomsregister, alle heftelser, sameieavtaler, hvem har hjemmel i eiendommen, opplysninger om registrert gård og bruksnummer, kommunale avgifter, velforeningsregler, påkobling til offentlig strøm og kloakknett. Alt dette, og mer til, er du helt og holdent ansvarlig for å framlegge dersom du skal selge boligen selv. Alle opplysninger som dette er tilgjengelig fra ulike offentlige register og organer. Men om du ikke har erfaring med hvilken informasjon du søker, og ikke vet hvilke papirer som skal fylles ut for å få tilgang til denne informasjonen, kan det hele oppleves overveldende. Mange finner denne prosessen meget utfordrende og tidkrevende. Beregn deg god tid, det kan fort ta 2-3 uker før du har innhentet all informasjon du trenger.

Bruk takstmann

Som selger er du også pliktig å fremlegge en detaljert rapport om eiendommens fysiske tilstand. Her anbefales det på det sterkeste at man bruker en offentlig godkjent takstmann. En god takstmann er ikke billig og det kan fort ta en måneds tid fra inspeksjon av eiendommen til en ferdig rapport er klar. En tilstandsrapport vil også være utgangspunktet for eierskifteforsikringen man absolutt bør kjøpe. Forsikringen vil beskytte deg mot skjulte skader og mangle ved eiendommen som ikke blir oppdaget før etter at salget er gjennomført.

Når du har samlet inn alle nødvendige papirer, og har mottatt tilstandsrapporten, kan du starte med aktiv markedsføring av boligen.

Markedsføring

Det fins utallige muligheter for markedsføring av boliger i dag. Mange kjøper annonser i lokalavisen, andre bruker sosiale media eller Finn.no, som er Norges største side på internett for salg av bolig. Velg den løsningen du føler vi gir deg det du trenger av markedsføring. Dyreste løsning er ingen garanti for et hurtig salg. Viktigste faktor når det kommer til markedsføringen av boligen er bilder. Ikke bruk din egen mobiltelefon, ei heller bør man gi jobben til kompisen som liker å fotografere litt på fritiden. Her er det helt klart verdt å bruke noen kroner på en profesjonell fotograf. Sørg for at du bruker noen timer på styling før du åpner døren for fotografen. Lukk skapdører, pakk bort alt nikknakk som ikke betyr noen for noen andre enn deg selv. Potensielle kjøpere ønsker ikke å se hvordan du bor, de ønsker å se hvordan de kan bo. En ryddig bolig med lite pyntegjenstander gjør seg bedre på bilder, og drar flere potensielle kjøper på visning.

Visning av boligen og budrunde

Når det kommer til visning av boligen, bør du prøve å unngå åpne visninger. Sett av god tid til alle som ønsker å se boligen. Ta på deg selgerhatten og prøv å glem at det er din egen bolig du skal presentere. Fokuser på alle fordelene boligen har. Lytt til hva kjøperen leter etter i en bolig, og spiss dine salgsargumenter i henhold til hva hver enkelt kjøper søker.

Når budrunden starter, er det absolutt å anbefale at du allerede har en advokat klar. Ikke begi deg ut på den juridiske prosessen selv. Enkle små feil kan vise seg å bli ekstremt dyre. Med et enkelt søk på Internett vil du raskt finne advokater som har spesialisert seg på boligsalg, der eieren selv står for salget. Lykketil med salget.