Lurer du på hva en bolig i nabolaget ditt har blitt solgt for? Kanskje du vurderer å selge og søker informasjon om hva du kan forvente i pris? Vel, det finnes i dag to nettsider som registrerer denne type informasjon. Eindomspriser.no og dn.no/boligpriser

Finn prisen på nett

Eiendomspriser.no ble lansert av siste.no i samarbeid med Digitale Medier 1881. Eiendomspriser har som hensikt å levere en komplett oversikt over boligmarkedet i Norge. Tjenesten gir deg et godt utgangspunkt for å vurdere hva en eiendom er verdt på dagens marked. Tjenesten er enkel å bruke og gir brukerne mulighet til å søke etter spesifikke eiendommer og områder. Man kan også se gjennom salgshistorikk for en hel by eller en enkelt gate. Man kan også sette opp automatisk varsel slik at man får et epostvarsel hver gang en bolig selges i et område man er interessert i.

Eiendomspriser.no tilbyr også sine brukere informasjon fra Grunnboken for fast eiendom og borettsandeler. Man kan også søke gjennom informasjon fra Matrikkelen. Matrikkelen er Norges største offisielle eiendomsregister. Alle opplysninger man finner via Eiendomspriser.no er synkronisert opp mot både Norges kartverk og Norkarts eiendomdatabase. Alle boligsalg i Norge skal registreres, og salgspris og informasjon fra Grunnbok er å regne som offentlig informasjon.

Tjenesten er ikke en 100% fasit for hva som skjer i det norske eiendomsmarkedet. Av ulike årsaker vil det kunne forekomme feil eller manglende opplysninger, men som en informasjonsbase og en pekepinne på hva som skjer i markedet, er tjenesten fantastisk.

Karttjenesten til Dagens Næringsliv

Avisen Dagens Næringsliv lanserte i 2015 sin egen karttjeneste hvor man kunne følge prisutviklingen på både boliger og fritidsboliger i Norge. Tjenesten er gratis å bruke og i likhet med eindomspriser.no er alle opplysninger kryssjekket med Norges kartverk og andre offentlige databaser. Tjenesten opplyser ikke bare hva boligen er solgt for, men også hvem som er kjøper og selger.

DNs mål med tjenesten er å supplere tilbudet til sine lesere. Boligkjøp er en av de aller største investeringen man gjør i løpet av livet. Det er derfor viktig at kjøpere lett kan innhente så mye informasjon som mulig om eiendommen de er interessert i. DNs tjeneste er meget godt utviklet og er særdeles enkel å bruke. Det er også planer for en egen app for tjenesten, slik at boligkjøpere enkelt kan innhente informasjon via sin mobiltelefon når de er ute på visning.

Ulikt andre tjenester på markedet i dag, tar DNs tjeneste, som den eneste, også for seg fritidsboliger over hele Norge. Grunnet stor interesse fra norske kjøpere av fritidseiendom i Sverige, jobbes det med å videreutvikle tjenesten til å også informere om deler av det svenske markedet.

Tjenesten er utviklet i samarbeid med Ambita, som er et av Norges største eiendomsinformasjonsselskap. Tjenesten oppdateres kontinuelig, men det kan ta noe tid fra en eiendom tinglyses til databasen er oppdatert. Om man ønsker å se en boligs salgshistorie, kan man følge den helt tilbake til 1993.

Hensikten med tjenestene

Eiendomspriser.no og DNs boligbase er ikke utviklet for å trå eiendomsmeglerbransjen på tærne, selv om mange i bransjen har kritisert tjenestene. Hensikten er heller å gi forbrukerne mer kontroll. Alle meglere som jobber i Norge i dag har offentlig autorisasjon og er meget godt utdannet, men det betyr på ingen måte at de er feilfrie. Med verktøy som dette tilgjengelig på markedet, kan kjøpere og selgere av boliger og fritidseiendommer innta en mer aktiv rolle i salgsprosessen. Jo mer informasjon du som forbruker besitter, jo hardere må meglerne jobbe for å oppnå det beste resultatet.

Informasjonen disse databasene tilbyr er ikke bare nyttig når man skal kjøpe eller selge bolig, men det er også et flott verktøy for alle boligeiere som ønsker å refinansiere bolig eller fritidseiendom.